8 BRAZYLIJSKIE PULPECIKI FASOLOWE ACARAJE, PRZEPISY KULINARNE, DWIE PUSZYSTE DAMY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
BRAZYLIJSKIE PULPECIKI FASOLOWE ACARAJE

trudność: łatwe


Składniki
450 g drobnej suchej fasoli
1 z grubsza posiekana cebula
1 papryczka chili lub ½ łyżeczki sosu Tabasco
sól i świeżo mielony czarny pieprz
olej do głębokiego smażenia
20 małych suszonych krewetek

Przygotowanie
Namocz fasolę przez noc w zimnej wodzie, jednokrotnie ją zmieniając. Pocierając fasolę między dłońmi usuń skórki, które powinny wypłynąć na powierzchnię wody. Zgarnij skórki i wyrzuć. Osącz fasolę i zmiel z cebulą w mikserze. Otrzymane puree dopraw solą, pieprzem i chili. Używając dwóch łyżek uformuj z fasolowej masy pulpeciki w kształcie małych jajek. Wciśnij w każdy krewetkę i umocuj ją w cieście tak by zeń dumnie wystawała. Nagrzej olej do temperatury 180 stopni C i smaż pulpeciki małymi porcjami aż będą złotobrązowe. Wyjmij je łyżką cedzakową i rozłóż do osuszenia na papierowym ręczniku. Utrzymuj w cieple piekarnika aż wszystkie się usmażą.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

Przepis z programu (odc.8)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nvs.xlx.pl
  • Podstrony