8 GAMBAS EN GABARDINAS, PRZEPISY KULINARNE, DWIE PUSZYSTE DAMY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
GAMBAS EN GABARDINAS

trudność: łatwe


Składniki
450 g surowych krewetek tygrysich, w skorupkach
olej do głębokiego smażenia
85 g mąki
sól
3 łyżki stopionego masła
ostra papryka
185 ml letniej wody
białko z 1 jaja
450 g gotowego ciasta filo
stopione masło
pasta jalapeno
20 surowych, obranych krewetek tygrysich
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
Przygotuj ciasto przez zmieszanie ze sobą wszystkich składników, z wyjątkiem białka jajka, aż będzie gładkie, a następnie odstaw, by odpoczęło. Obierz krewetki, usuwając z grzbietu czarną żyłkę. Nagrzej olej do 190 stopni C. Ubij białko na sztywną pianę i wmieszaj w ciasto. Trzymając kolejne krewetki za ogon zamocz je w cieście, a następnie zanurz w oleju. Smaż 30 sek. lub do uzyskania złotobrązowego zabarwienia. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Podawaj natychmiast z cząstką cytryny.
Pamiętaj, że ciasto filo staje się kruche po wyschnięciu, dlatego zaraz po rozpakowaniu musisz je przykryć wilgotną ściereczką. Nasmaruj arkusz ciasta stopionym masłem i umieść porcyjkę pasty jalapeno, krewetkę i przyprawy do smaku. Zawiń ją w arkusz ciasta i umieść paczuszkę szwem w dół na lekko nasmarowanej blasze do pieczenia. Piecz w uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku przez 20 min lub gdy zawiniątka przybiorą złotobrązowe zabarwienie.


© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

Przepis z programu (odc.8)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nvs.xlx.pl
  • Podstrony