8 BLINY, PRZEPISY KULINARNE, DWIE PUSZYSTE DAMY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
BLINY

trudność: łatwe


Składniki
14 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 duże jaja, żółtka oddzielone od białka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
112 g zwykłej mąki
olej do smażenia

Przygotowanie
Utrzyj drożdże z odrobiną mleka, dodaj pozostałe mleko, żółtka jaj i kwaśną śmietanę. Przesiej mąkę, dodaj sól i zacier drożdżowy. Mieszaj do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostaw na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno się spienić. Dobrze wymieszaj. Tuż przed smażeniem ubij białka na sztywną masę i delikatnie połącz z ciastem. Zwilż wewnętrzną powierzchnię gorącej patelni olejem, usuń jego nadmiar i rozprowadź łyżkę ciasta. Przewróć placek na drugą stronę, gdy tylko pod powierzchnią pojawią się pęcherzyki powietrza.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

Przepis z programu (odc.8)

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nvs.xlx.pl
  • Podstrony