90-93, !epidemiologiasciaga
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
90. Omów epidemiologię i profilaktykę zatrucia pałeczką czerwonki.
· Czerwonka - wysoce zakaźna choroba "brudnych rąk".
· Shigella- rodzaj bakterii wywołujące u człowieka czerwonkę bakteryjną.
· Do zakażenia zwykle dochodzi droga pokarmową za pośrednictwem brudnych rąk, przez wodę lub produkty spożywcze (mleko, chleb, jarzyny itp.) zakażone kałem ludzkim.
· Rezerwuarem zarazków jest chory człowiek lub nosiciel, przenosicielami głównie muchy i inne owady.
· Czerwonka- ostra choroba jelitowa charakteryzująca się biegunką, wymiotami i podwyższoną ciepłotą ciała.
· W przypadkach o ciężkim przebiegu klinicznym w stolcu chorego może pojawiać się krew, śluz i ropa.
· Czerwonka występuje najczęściej wśród dzieci poniżej 10 roku życia (2/3 przypadków).
· Epidemie tej choroby występują w dużych zbiorowiskach ludzkich (kolonie, obozy, więzienia, szpitale dla umysłowo chorych
· Okres wylęgania czerwonki wynosi od 1 do 7 dni, zwykle około 4 dni.
· Profilaktyka: myjemy rączki i uważamy na wszystko surowe co może być zanieczyszczone, gotujemy dobrze jedzenie, myjemy naczynia, tępimy owady itp.
91.Omów profilaktykę zatruć pokarmowych w Polsce.
. Należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:
· należy myć często ręce, a zwłaszcza
- po wycieraniu nosa (gronkowiec)
- po wyjściu z WC
- przed każdym kontaktem z żywnością , naczyniami i urządzeniami
- zawsze po dotykaniu zwierząt domowych oraz po przenoszeniu surowych produktów zwierzęcych lub roślinnych
- wszelkie skaleczenia (gronkowiec) opatrywać dodatkowo opatrunkiem wodoszczelnym (paluszek lub rękawica gumowa). Bez osłony gumowej mimo mycia rąk na opatrunku przenosimy bakterie np.: salmonella z kurczaka
Gronkowiec to bakteria ropna (zapalenie gardła, choroby zębów) – przy próbowaniu potraw, łyżki wyjętej z ust nie zanurzać
· ponownie w potrawie.
· Prace w kuchni tak planować aby jednocześnie nie wykonywać czynność „brudnych” i „czystych” np. smażenie surowego kurczaka i jednocześnie szatkowania warzyw na sałatkę.
· Jajka przed użyciem umyć i polać na cedzaku wrzącą wodą lub zanurzyć we wrzątku na 10 sek. – zabicie Salmonelli
· Mięso i ryby – mrożone, przed smażeniem dokładnie rozmrozić (sprawdzić widelcem). Rozmrażać na cedzaku aby w wypływającym soku nie rozwijały się drobnoustroje.
· Potrawy przygotowane z wyprzedzeniem, szybko schłodzić (rozłożyć na cienkie warstwy) i natychmiast umieścić w lodówce w temp. Poniżej 5OC
· Bezpośrednio przed wydaniem, schłodzone potrawy (wydawane na gorąco) mocno rozgrzać tak aby temp. w środku była ok. 100oC
· Warzywa i owoce, myć dokładnie, pod bieżącą wodą, zarówno przed obraniem jak i po ich obraniu.
· Wszystkie produkty – surowce i potrawy gotowe do spożycia – zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego przechowywać w lodówce aby nie zwiększyć liczby bakterii (w przyrodzie nie ma żywności bez bakterii), o zatruciu decyduje między innymi ich ilość.
· Podczas transportu ze sklepu, przechowywania w domu i produkcji, chronić żywność gotową do spożycia (również sałatę, pomidory) przed kontaktem z surowcami.
· Nie przygotowywać żadnych potraw na bazie surowych jaj – kremy, majonez, lody, tatar itp.
· Naczynia i sprzęty, bezpośrednio po użyciu myć starannie, aby nie namnożyły się drobnoustroje, dokładnie suszyć.
· Przechowywać wszystkie sprzęty (miski, pojemniki, deski) w stanie suchym – wilgoć sprzyja przeżyciu bakterii.
· Przed przystąpieniem do przygotowania potraw należy zawsze sprawdzić termin przydatności do spożycia oraz ocenić wygląd i zapach używanych produktów.
· Nie zbierać i nie spożywać grzybów, co do których nie mamy pewności czy nie są trujące.
92.Metody zapobiegania zakażeniom szpit:
- dezynfekcja i sterylizacja sprzętu
-sanityzacja i normy łóżek w salach chorych
-mycie rak
ubranie ochronne, rękawiczki
-izolacja i leczenie chorych z zakażeniem
-wentylacja pomieszczeń
93.Epidemiologia zakażeń szpitalnych:
Badania wieloośrodkowe prowadzone przez WHO określają częstość tego typu zakażeń na ok. 9% wszystkich hospitalizowanych.
Jednakże, w różnych krajach (a także w poszczególnych szpitalach) wartości te mogą być nawet dwukrotnie mniejsze, osiągając około 5%, a nawet mniej.
Liczba zgonów z tego powodu, odpowiednio- bezpośrednich i pośrednich- ok. 4700 i 47 000 rocznie. Podział: endogenne- przez bakterie komensalne ale nabywające oporności w szpitalu od bakterii szpitalnych najczęściej(S. aureus, P. aeruginosa, Acinetobacter sp., E. coli) Drogi: bezpośrednia(pobieranie krwi), pośrednia(z chorego na bieliznę operacyjną, z chorego na innych chorych, z personelu na chorego) Czynniki ryzyka: niedobory immunologiczne, odleżyny, rany operacyjne, leki immunosupresyjne, cewnikowanie, zła sanityzacja szpitala, nadmierna
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Podstrony
- Indeks
- 90. Fox Roz Denny - Raz na wozie raz pod wozem, harlekinum, Harlequin Super Romance
- 90 407-pol-ed02-2005, Peugeot 407
- 90 absurdow swiata, śmieszne dokumenty, SMIESZNE hihi
- 89 90 407-pol-ed02-2005, Peugeot 407
- 90 Czarno czarni - Trąbo Twist, kwitki, kwitki - poziome
- 90-opty-nr-019-grudzie03-ajerkoniak-cytrynowy-na-osteoporoz, Dieta Optymalna
- 90. Brown Debra Lee - Cenniejsza niż złoto, harlekinum, Harlequin Romans Historyczny
- 90 (Anderson Kevin J. Moesta Rebecca - Miecze swietlne (mandragora76), STAR WARS
- 90. Donald Robyn - Nie umkniesz przed miłością, harlekinum, Harlequin Romance(1)
- 90. NEJ 10 - Troy Denning - Gwiazda po gwieździe(1), Star Wars(1)
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- ola.pev.pl