89, !epidemiologiasciaga
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
89. omów epidemiologię i profilaktykę zatruć jadem kiełbasianym.
Toksyna wytwarzana przez bakterię Laseczkę jadu kiełbasianego – Clostridium botulinum jest jedną z najsilniejszych trucizn, jakie zna ludzkość. Zaledwie 1g oczyszczonej neurotoksyny botulinowej może zabić ok. 1 miliona ludzi.
Toksyny są wrażliwe na ogrzewanie, ulegają zniszczeniu poprzez gotowanie (w temp. 1000C przez 10 min.).
Zarodniki C. botulinum są odporne na wysoką temperaturę, w 1000C mogą przetrwać nawet kilka godzin. Niszczy je ekspozycja na gorącą parę o temp. 1200C przez 30 min.
Źródłem zakażenia są wyłącznie zwierzęta.
Rezerwuarem są: gleba, przewód pokarmowy zwierząt i żywność pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego zanieczyszczona tymi bakteriami lub ich zarodnikami.
Zatrucia w Polsce są spowodowane najczęściej spożyciem niedostatecznie wyjałowionych nadpsutych konserw mięsnych, warzywnych lub rybnych (bombaż) lub weków produkcji domowej.Przy produkcji konserw domowych najczęściej popełnianym błędem jest nieprzestrzeganie konieczności trzykrotnego gotowania mięsa w wekach przez 1 godz. 1. i 2. dnia oraz 30 min. 3. dnia., a przy spożyciu ich nieprzestrzeganie zasady, że konserwy powinny być spożyte tylko w dniu otwarcia i po uprzednim podgrzaniu do temp. 1000C przez 10 min..
Nie ma przenoszenia zakażenia z człowieka na człowieka.
Okres wylęgania: 12 – 36 godzin.
Badania laboratoryjne:
Wykrycie toksyny botulinowej w surowicy, kale, treści żołądkowej lub w potrawie zjedzonej przez zatrutego.
Izolacja Clostriduim botulinum z kału.
Najbardziej czułą i swoistą metodą jest próba biologiczna na myszy.
Szybkie wykrywanie toksyny przy pomocy testów immunodiagnostycznych (np. ELISA).
W Polsce obowiązuje zgłaszanie, rejestracja i leczenie chorych na botulizm.
Profilaktyka:
Kontrola produkcji żywności konserwowanej w warunkach przemysłowych.
Właściwe przygotowywanie konserw w warunkach domowych i odpowiednie podgrzewanie żywności konserwowanej przed spożyciem.
Nie spożywanie nadpsutych konserw (rozdętych gazem – bombaż, pachnących zjełczałym tłuszczem)
Sprawdzanie daty przydatności do spożycia wszystkich produktów.
Poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Podstrony
- Indeks
- 89. Conan wyzwoliciel, Conan
- 89 - Kod ramki(1), Ramki kody
- 89 407-pol-ed02-2005, Peugeot 407
- 89 90 407-pol-ed02-2005, Peugeot 407
- 89. Alexander Meg - Tajemnica opactwa Steepwood 3 - Rozważni i romantyczni (Najlepszy wybór), harlekinum, Harlequin Romans Historyczny
- 89. Duquette Anne Marie - Kobieta z gwiazdą szeryfa, harlekinum, Harlequin Super Romance
- 89-opty-nr-019-grudzie03-nugat-czekoladowy, Dieta Optymalna
- 89. Neels Betty - Jeżli przestaniemy się kłócić, harlekinum, Harlequin Romance
- 89. Baxter Mary Lynn - Płomień miłości, harlekinum, Harlequin Desire
- 89d, N PNG A KOD
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- mrowkodzik.xlx.pl