9.Wielkanoc,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
dy z zimowego snu budzi się wierzba, a W lesie przylaszczka rozwija się*
z pąka, zapachem żonkila dom się napełnia, czas przygotować Wielkanocne Świę­
ta. We wspomnieniach z dzieciństwa odnajdujemy dawne zapachy i smaki- Jakiż

gwar panował w domu podczas zagniatania drożdżowego ciasta
na wielkanocnm
babkę, lukry i polewy według najlepszych rodzinnych pomysłów zapełniały notesi­
ki pani domu, kipiało mleko na orzechową masę mazurkową, W glinianym garnku
burzył się zakwas na świąteczny barszcz, do którego już na stole dodawało się
jajko. A jajko! Iłeż trzeba było cebulowych liści, świeżego zielonego żyta i innych
barwników, by mogło rozgościć się na świątecznym stole w odpowiedniej
prasie.
Zmęczona, acz szczęśliwa, gospodyni czekała tylko na wyjęcie z pieca otulonych
w chlebowe ciasto szynek i już mogła liczyć na poranny zachwyt rodziny. Dzisiaj
możecie Państwo osiągnąć ten sam smak ' zapach, a także właściwy tym świętom
nastrój,
przygotowując potrawy
Wg przepisów zaproponowanych
W niniejszej bro­
szurze.
Z
Thermomixem to proste. Jajka wiosenne, pasztet z zająca, baba wielka­
nocna, mazurek- • • możecie Państwo skomponować najlepszy zestaw spośród wielu
k
u
l
marn
y
cn
,
naszych
propozycji.
„Thermomix
na
Wielkanoc"
to
38
przepisów
które,
mamy nadzieję,
sprostają
wyczulonym Państwa podniebieniom.
Życzymy zdrowych, smacznych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy.
Yorwerfc Polska
Wypieki
Babeczki
^
Babeczki budyniowe
6
Biszkopt piaskowy do cienkiego przekrawania
7
Babka parzona wielkanocna
7
Babka wielkanocna
8
Chleb pyszny
8
Ciasto
z makiem i kok
osem
^
Keks
9
Kolorowy warkocz wielkanocny
9
Mazurek bakaliowy
10
Mazurek budyniowy
10
Mazurek królewski
' 1
Supermazurek
12
Masa orzechowa
1
2
Przekładaniec cytrynowy
13
Pascha wielkanocna
13
Poznańska legumina migdałowa
14
Sernik
wiedeński
Tort orzechowo-ananasowy
1
5
Dania mięsne
Kruche pierożki z szynką lub włoską kapustą
/ 6
Klops z jajkiem i papryką
17
Pasztet świąteczny
'7
Pasztet wielkanocny
1&
Pasztet wielkanocny z królika
1
8
Schab w galarecie
' 9
Wielkanocny placek ziemniaczany
19
4
Zupy, sosy, potrawy z jaj oraz dodatki
Chrzan tarły
20
Chrzan W śmietanie do wielkanocnych jaj i wędlin
20
Jajka wiosenne
20
Jajka faszerowane sardynkami, serem i kurczakiem
2/
Masło czerwone
2 /
Ćwikła
22
Nadzienie do drobiu
22
Zielony sos wielkanocny do wędlin i zimnych mięs
23
Sos majonezowy zielony
23
Sos chrzanowy z jagodami
24
Zakwas na żur
24
Żurek wielkanocny z kiełbasą
24
abeczki
SKŁADNIKI:
(25 sztuk)
WYKONANIE
Ciasto:
340 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
3 żółtka
Cukier zemleć na puder -
czas
20 s,
obr.
poz. 10.
Masło, mąkę, cukier puder ucierać -
czas
10 s,
obr.
poz. 8.
Dodać żółtka i wyrobić -
czas
2
min,
obr.
poz. Interwał.
Ciasto przełożyć do innego naczynia, uformować kulę i odstawić do lo­
dówki na 30 min.
Po 30 min ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka i wylepiać nimi
posmarowane tłuszczem foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec -
czas
20 min,
temp.
180 °C.
Masa kok
osol
V
a:
I
'h
MT mleka
1 MT cukru pudru
100 g wiórków kok
osou
)ych
1 cukier Waniliowy
1 budyń czekoladowy (wg opisu
na opakowaniu na % / mleka)
250 g masła lub margaryny
Założyć motylek, ugotować budyń czekoladowy w
!/2
1 mleka
- czas
5 min,
temp.
100 °C,
obr.
poz. 2, przełożyć do innego naczynia
i ostudzić.
Założyć motylek, dodać mleko, cukier puder, cukier waniliowy, wiórki ko­
kosowe, gotować -
czas
4 min,
temp.
100 °C,
obr.
poz. 1,5. Przełożyć
do innego naczynia i ostydzić.
Masło utrzeć przy pomocy motylka -
czas
2
min,
obr.
poz. 3.
Przez otwór w pokrywie dodać zimna masę kokosową, a następnie budyń
i utrzeć -
czas
30 s,
obr.
poz. 2.
Ostudzone babeczki napełnić kremem, udekorować owocami, posypać
zmieloną czekoladą; można również napełnić bitą śmietaną.
abeczki
budyniowe
SKŁADNIKI:
(25 sztuk)
WYKONANIE
Ciasto:
500 g maki 2 jajka
4 ugotowane żółtka
125 gcukru
cukier waniliowy
200 g masła (margaryny)
I łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
(ugotowane W '/z ilości mleka)
Ugotowane żółtka zmiksować -
czas
3 s,
obr.
poz. 7.
Dodać pozostałe składniki, wyrabiać przy pomocy kopystki -
czas
30 s,
obr.
poz. 7.
Ciasto podzielić na 2 części i każdą wyrabiać -
czas
1,5 min,
obr.
poz.
Interwał.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka i wylepiać nimi posmaro­
wane tłuszczem foremki.
Włożyć do każdej po 1 łyżeczce ostudzonego budyniu, przykryć ciastem
(wykrojonymi kółkami) i piec -
czas
30 min,
temp.
180 °C.
Lukier:
200 g cukru pudru
sok
z
I cytryny
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem
gorące babeczki.
Wypieki
6
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nvs.xlx.pl
  • Podstrony